Cu atenţia îndreptată către schimbarea puterii în China, datorită numărului neobişnuit de mare de poziţii deschise şi a demiterii lui Bo Xilai din poziţiile ocupate în partidul comunist, Consiliul de Afaceri SUA-China a publicat recent un raport care arată stuctura puterii în China şi procesul de tranziţie.
Al 18-lea Congres al Chinei, programat pentru toamna acestui an, marchează începutul unui nou ciclu de lideri ai partidului comunist şi ai guvernului chinez. Circa 70% din actualii membrii de vârf ai instituţiilor politice chineze se aşteaptă să fie înlocuiţi până la finalul procesului de tranziţiei de la începutul lui 2013, inclusiv preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao. Xi Jinping şi Li Keqiang, care vor prelua cel mai probabil funcţiile acestora, sunt singurii membrii din Biroul Permanent al Partidului Comunist Chinez care se aşteaptă să îşi păstreze fotoliile.
Înainte să fie îndepărtat din poziţia de secretar de partid al municipiului Chongqing şi din cea de membru al Biroului Politic, Bo Xilai a atras atenţia asupra Chinei prin eforturile anticorupţie şi al său „model Chongqing“, care sprijinea dominaţia statului în economie. Reuters notează faptul că oficialii Republicii Populare Chineze numesc acum îndepărtarea lui Bo drept un „caz izolat“ şi se concentrează pe unitatea partidului.
Structura de conducere
Sistemul politic chinez este divizat în trei mari instituţii: guvernul, Partidul Comunist Chinez şi armata. Guvernul şi armata sunt subordonate Partidului Comunist Chinez, care stabileşte agenda politică naţională. Partidul este organizat în trei corpuri majore: Comitetul Central, Biroul Politic şi Biroul Permanent. Cea mai mare autoritate o are Biroul Permanent.
Schimbarea liderilor în China nu este un proces uniform, şi data la care o poziţie este eliberată şi preluată de altcineva depinde de institu