Loial. Aristocratul trăieşte de 89 de ani în casa construită de bunicul său Desen. Unul din hobby-urile sale, pe care-l exersează ori de câte ori are prilejReporter: Mai lucraţi la memorii?
Constantin Bălăceanu Stolnici: Da. Chiar azi a fost cineva de la editură, cu macheta cărţii. E vorba despre Bucureştiul interbelic, între anii 1027 - 1931, de când îmi aduc aminte, şi am descris tot Bucureştiul pe care-l ştiu.
- Rep.: Va fi ilustrată cu imagini din interbelic?
C.B.S.: Le-am dat vreo 500 de ilustraţii, au cu ce să facă volumul. Chiar acum lucrez la un text, pentru că m-a rugat Mugur Isărescu să fac o conferinţă despre Calea Victoriei. şi lucrând în PowerPoint pot adăuga imagini din acea perioadă, tocmai le căutam când aţi venit dvs.
- Rep.: Lucraţi la calculator?
C.B.S.: Sigur că da. Nu numai că lucrez pe acest program, dar combin imagini... Este un instrument foarte bun pentru cursuri, pentru specialităţi cum este neuropsihologia sau antropologia, să le arăţi cum au evoluat speciile. şi ca să înţeleagă, pe unele dintre ele le desenez, le fac în PowerPoint, combin imaginile să vadă şi să înţeleagă uşor.
- Rep:. Mai aveţi chef să predaţi?
C.B.S.: Îi învăţ carte, asta fac. Dacă învaţă, bine, dacă nu, îi trântesc. Nu am predat încontinuu. În perioada comunistă nu am predat, deşi la un moment dat am avut un curs de cibernetică generală la Facultatea de Filosofie. N-am stat acolo pentru că mi-a fost teamă puţintel, pentru că putea să mă fixeze şi să pierd spitalul.
Mărturie. Tabloul a fost găsit şi recuperat de profesor dintr-un talcioc şi înfăţişează o mică parte din marea familie a Bălăcenilor Familie. Alături de soţie, Elisabeta Hagi-Moscu, fiica istoricului Emanoil Hagi Mosco şi nepoată a soţilor Suţu Predecesor. Străbunicul Grigore Cantacuzino, fost primar al Bucureştiului- Rep.: Sunt diferiţi studenţii de astăzi?
C.B.S