Dacă rămâneţi acasă în minivacanţa de Rusalii, puteţi să vă răsfăţaţi familia cu un tort de ciocolată uşor de făcut, preparat chiar după reţeta maestrului cofetar Silvian, din Constanţa. Dacă rămâneţi acasă în minivacanţa de Rusalii, puteţi să vă răsfăţaţi familia cu un tort de ciocolată uşor de făcut, preparat chiar după reţeta maestrului cofetar Silvian, din Constanţa.
Ouăle se spală, se sparg şi li se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se recomandă spargerea acestora separate pentru a nu le strica pe celelalte, daca unul dintre ele nu corespunde calitativ. Din cantitatea de zahăr se foloseşte 1/3 la baterea albuşurilor şi 2/3 la baterea gălbenuşurilor.
Dupa ce gălbenuşurile încep să se albească, se adaugă apa şi se continuă spumarearea. Zahărul pentru albuşuri se adaugă când acestea sunt spumate şi se continuă baterea până ce acesta se dizolvă. Se adaugă albuşul bătut peste gălbenuşurile spumate, se amestecă lejer, se adaugă făina în ploaie, se adaugă uleiul, se omogenizează.
Atenţie! Dacă le amestecaţi continuu şi brutal, blat nu va fi pufos
Compoziţia se pune într-o oală sau o formă de tort rotundă cu diametrul de 16-18 cm, tapetată cu hârtie. Se introduce la cuptor la o temperatură potrivită.
Se fierb 220 ml de apă cu 80 gr de zăhăr, iar după răcire se adaugă coniac / rom 20ml sau esenţă de rom
Zahărul şi frişca se pun la încălzit, într-o oală, amestecându-se încontinuu până la topirea zahărului. Se dă jos de pe foc şi se adaugă ciocolata sub forma de bucăţi mici. Se continuă amestecarea până la dizolvarea totală a ciocolatei. Se lasă să se răcească, se adauga coniacul, romul sau esenţa de rom după gust, amestecându-se uşor pentru omogenizare.
Pe lateral se poate decora cu blat uscat mărunţit şi alune sau nuci uscate la cuptor şi mărunţite.
Pentru decor se poate folosi ciocolată albă rasă sau, dacă vreţi ceva mai complex p