Arabii se pregătesc să-şi consolideze poziţia în Europa şi vor să cumpere acţiuni la RBS, în timp ce La Caixa anunţă că a preluat principalul concurent din Spania. Între timp, Deutsche Bank a redevenit cel mai mare grup bancar din Europa.
Cei trei ani de criză au forţat băncile din Europa să-şi redefinească radical strategiile. Grupurile care au adoptat o strategie prudentă în perioada de boom culeg acum roadele şi se extind, în timp ce alte bănci sunt forţate să găsească soluţii pentru a supravieţui.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, o bancă germană a ajuns pe primul loc în topul după active, în timp ce instituţiile de credit din Marea Britanie, altădată vedete incontestabile, sunt nevoite să caute ajutor la stat şi la investitori de pe alte continente.
O altă bancă solidă şi moderată în perioada de boom este La Caixa, care anunţă că a preluat principalul concurent de pe piaţă, Banca Civica. RBS este o prezenţă importantă şi pe piaţa din România, în timp ce La Caixa şi Deutsche Bank au ales să funcţioneze în ţara noastră doar prin birouri comerciale. La Caixa lucrează cu precădere cu investitori spanioli, dar a participat şi la mai multe credite sindicalizate. Deutsche Bank are mai multe investiţii în zona imobiliară şi nu numai.
Neamţul, tot neamţ
Grupul german Deutsche Bank a redevenit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, cea mai mare bancă din Europa, cu active de 2.160 miliarde euro la finele anului trecut, depăşind instituţia financiară franceză BNP Paribas.
Activele Deutsche au crescut anul trecut cu 14%, la 2.160 miliarde euro, banca extinzându-şi portofoliul în timp ce principalii rivali au renunţat la unele active pentru a se alinia noilor standarde de reglementare.
Astfel, activele celei mai mari bănci germane au crescut cu 40% din anul 2006, în mandatul directorului general Josef Ackermann,