Sibiul este orasul culturii si o reamintire continua a istoriei, insa dincolo de fata sa turistica, orasul adaposteste si unul dintre cele mai importante businessuri din domeniul alimentar din Romania: Scandia Food. Si pentru ca istoria trebuie sa continue, producatorul de conserve de carne fondat in urma cu 90 de ani, a finalizat in urma cu cateva luni o noua fabrica cu o investitie de 40 de milioane de euro. Aceasta se afla la marginea Sibiului pe o proprietate de peste 55.000 de metri patrati.
Dupa o istorie tumultoasa cu mai multi proprietari, vechea fabrica Scandia, cea care a vazut breslele, comunismul si capitalismul, si-a inchis portile facand loc unei noi unitati, mult mai mari.
Noua unitate de productie, care are peste 20.000 mp construiti, produce cu 40% mai mult decat fosta unitate a Scandia, cea aflata in interiorul orasului, care in prezent este in conservare si care ar putea fi transformata intr-un muzeu.
Ajungem la noua fabrica a companiei, la iesirea din Sibiu, la capatul unui drum presarat cu hale aflate in paragina. Intram ntr-o unitate de productie mult mai mare decat vechea fabrica. Fabrica finalizata la sfarsitul anului trecut produce in prezent la 60-65% din capacitate.
Povestea Scandia Food incepe in 1922 cu Josefb Theil, un cetatean german recunoscut in breasla producatorilor de mezeluri din Sibiu. Acesta infiinteaza fabrica de preparate si conserve din carne Theil.
In 1938, fabrica Theil este inchiriata de o societate din Suedia, care trei ani mai tarziu ii schimba numele in Scandia Romania.
Comunismul a insemnat nationalizarea companiei, iar din 1990 fabrica si-a concentrat activitatea exclusiv pe export, abia la sfarsitul lui 1996 reluandu-se productia pentru Romania. Una dintre legendele urbane din Sibiu spune ca in anii din urma ai comunismului, camioanele Scandia care duceau marfa la Bucurest