Români plecaţi de ani buni din ţară sunt trataţi ca plătitori de asigurări fără a achita vreun ban. Sursa: EVZ
Asiguraţi care îşi achită dările la Sănătate se trezesc că sunt puşi pe drumuri ca să dovedească că plătesc, în timp ce unii care nu au niciun fel de contribuţie pot primi servicii pentru care nu cotizează dacă ştiu să se descurce. Este cazul românilor plecaţi de ani buni în afara ţării care apar ca asiguraţi cu toate că nu mai cotizează, dar şi a şomerilor, la care agenţiile de ocupare a forţei de muncă fac târziu raportări.
Dan F. a intrat din curiozitate pe site-ul CNAS pentru a verifica cu CNP-ul dacă mai are sau nu asigurare de sănătate în România. De anul trecut lucrează în Italia, iar în ţară nimeni nu i-a mai achitat banii la fondul de Sănătate. Sistemul i-a întors mesajul "ASIGURAT".
"Am fost angajat în judeţul Timiş, aveam medic de familie la Policlinica Grigoraş", povesteşte bărbatul. Spune că acum achită contribuţie la Sănătate în Italia, însă nu ar zice nu dacă ar putea profita şi de unele servicii în România.
La întrebarea cine e de vină pentru erori, răspunsul se dovedeşte complicat. "Problema e că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu trimite datele corecte către Casa de Asigurări de Sănătate, aşa se face că în baza de date mai apar asigurate persoane care nu şi-au mai plătit contribuţia, dar şi invers-persoane care sunt cu plata la zi, dar care în sistemul informatic apar ca neasigurate. O altă problemă e că funcţionarii Direcţiei de Evidenţa Populaţiei mai trimit «morţi» vii şi invers. Există şi pierderi, ele sunt asumate", comentează surse din CNAS.
Ping-pong CNAS-ANAF
Reprezentanţii ANAF nu îşi asumă în niciun fel erorile. "Evidenţa nominală a persoanelor fizice care au calitatea de salariaţi şi a celor care sunt asigurate individual se ţine, potrivit legii, de căt