Preşedintele rus, Vladimir Putin, se află într-o vizită în China, ţară care a devenit principalul partener comercial şi strategic al Rusiei. În general, Moscova caută în prezent să aprofundeze noi alianţe în zona asiatică, pentru a contracara presiunile europene şi americane.
Se mai consideră Rusia o ţară cu vocaţie europeană? Mai are Vladimir Putin o politică de reală apropiere de Occident? Aceste întrebări au revenit în actualitate, după recenta reinstalare la Kremlin a lui Vladimir Putin, care se arată mult mai rece şi mai sever cu occidentalii decât predecesorul său, Dmitri Medvedev.
Faptul că Putin nu s-a deplasat luna trecută în Statele Unite, la reuniunea G8, preferând să-şi trimită premierul, spune multe despre relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington. Recentul său turneu European având ca etape Berlinul şi Parisul a fost o nouă ocazie pentru preşedintele rus de a-şi exprima divergenţele cu occidentalii în privinţa multor dosare, începând cu Siria şi terminând cu Iranul. Nici summit-ul Uniunea Europeană–Rusia, care s-a încheiat luni la Sankt-Petersburg nu a adus o modificare de ton, Moscova fiind printre altele profund nemulţumită de sistemul de vize pe care i-l impune Uniunea Europeană.
În China, însă, Vladimir Putin are motive să se simtă pe teren familiar. Cele două ţări au în comun gustul pentru "autoritarism şi capitalism sălbatic”, spunea recent comentatorul francez Bernard Guetta.
În China, Vladimir Putin va mai participa şi la summit-ul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, din care fac parte Rusia, China, Uzbekistanul, Kazahstanul, Tadjikistanul şi Kârghâstanul. Din toate punctele de vedere, această structură este concepută pentru a limita influenţa americană în Asia centrală. La această reuniune la vârf mai este invitat şi Iranul, ceea ce pune clar în lumină direcţia în care este orientată politica externă