După mai puţin de şase luni la putere, guvernul de centru-dreapta condus de Mariano Rajoy se confruntă cu riscul unei catastrofe politice şi financiare, catastrofă pe care promisese că o va evita în mod sigur: un program de asistenţă financiară internaţională similar cu cel oferit deja Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
Mariano Rajoy, premierul Spaniei, care a lansat un program ambiţios de reformă economică după victoria categorică asupra rivalilor socialişti, a încercat zilele trecute să ridice nivelul încrederii investitorilor şi oamenilor de afaceri din ce în ce mai pesimişti, declarând în cadrul unei conferinţe că Spania „nu se află pe marginea prăpastiei”. El a adăugat că „nu stăm în puf, dar nici nu ne aflăm în ajunul apocalipsei”, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Analiştii publicaţiei financiare „Financial Times” consideră că guvernul Rajoy are trei opţiuni, toate reprezentând un risc major pentru economiile Spaniei, Europei şi globale:
Acordarea de asistenţă financiară internaţională
Guvernul de la Madrid a încercat cu disperare să evite semnarea unui acord formal de asistenţă financiară din partea instituţiilor europene şi a Fondului Monetar Internaţional, temându-se că stigma acestuia şi măsurile de austeritate dure care vor fi impuse, vor distruge credibilitatea politică a Partidului Popular, de guvernământ.
Vezi cât capital a fugit din Spania în primul trimestru din 2012
Totodată, o măsură atât de drastică nu va fi nici pe placul partenerilor europeni ai Spaniei, care doresc menţinerea acestei ţări pe pieţele de obligaţiuni. Economia Spaniei este, totodată, mult mai mare decât cea a Greciei, Irlandei şi a Portugaliei, însemnând că orice asistenţă financiară acordată acestui stat va epuiza resursele financiare ale UE, intensificând îngrijorările cu privire la soarta financiară a Italiei,