Vaticanul traverseaza o perioada de scandaluri cu rasunet international, pe culoarele impunatoarelor cladiri fiind o atmosfera tensionata.
Presa italiana sustine ca vizat este chiar Suveranul Pontif, un grup de cardinali italieni pregatind alegerea unui Papa din randurile lor.
Publicarea documentelor secrete privind afacerile de coruptie, arestarea majordomului Papei Benedict, Paolo Gabriele, precum si demiterea sefului Bancii Vaticanului, Ettore Gotti, au provocat un adevarat cutremur in micul stat pontifical.
Gotti Tedeschi a fost concediat din cauza managementului neperformat, dar si - potrivit unor surse informate - pentru ca este suspectat ca a difuzat in afara Vaticanului anumite documente privind banca.
Gabriele a fost arestat dupa ce s-a dovedit ca a incalcat secretul ce inconjoara puterea Vaticanului si a furnizat autorului cartii "Sua Santita" documente secrete. In plus, scrisori adresate Papei, care ar fi trebuit sa se afle la loc sigur, au fost publicate in presa. In camera majordomului au fost gasite, printre alte dovezi, documente confidentiale, fapt ce a dus la arestarea sa.
Reuters comenteaza ca majordomul ar putea fi numai un pion dintr-un amplu joc de succesiune. Publicarea documentelor secrete fragilizeaza Biserica catolica si demonstreaza, inca o data, interdependenta dintre Vatican si Italia.
Potrivit sursei citate, un sfert din colegiul electorilor Papei sunt italieni. Relatiile dintre cele doua state sunt reglementate de acordurile de la Latran, semnate in 1929.
Ambasada Italiei la Vatican, Palatul Borromeo, este un adevarat centru de putere si receptiile reunesc intreaga Roma, inclusiv vechea nobilime, legata de capii Bisericii si in trecut.
Si Deutsche Welle acrediteaza o teorie a conspiratiei, atunci cand vine vorba despre scandalurile care zguduie