În condiţiile acutizării crizei din zona euro, Comisia Europeană şi BCE vorbesc despre nevoia unei scheme de garantare a depozitelor din zona euro. Însă, dacă aceasta ar fi instituită şi nu s-ar aplica şi în statele membre care nu fac parte din eurozonă, există riscul ca populaţia să-şi mute banii din aceste ţări către cele care participă la schema colectivă de garantare, susţine profesorul de economie Daniel Dăianu, într-o analiză.
Potrivit acestuia, criza din zona euro se acutizează. "Este tot mai în atenţie acum Spania, care intră în altă categorie prin dimensiunea economiei; la ea se vede mai bine îngemănarea crizei datoriilor suverane cu cea a sectorului bancar, cu îndatorarea sectorului neguvernamental. Deşi au fost susţinute de Guvern direct şi indirect (vezi şi preluarea Bankia) situaţia celor mai multe bănci spaniole devine tot mai dificilă în condiţiile unei consolidări fiscale ce adânceşte recesiunea; au loc mişcări de lichidităţi ce ilustrează aversiunea faţă de risc şi fragmentarea sistemului bancar în zona euro pe aliniamentul performanţei economice şi percepţiei de către pieţe", explică Dăianu.
Conform acestuia, există un pericol mare ca lichidităţi să plece masiv din economiile periferice către altele, cu bonitate superioară. Din Grecia s-a întâmplat deja, iar acum se simte şi în Spania.
BCE încearcă să prevină o "fugă" a lichidăţilor
Integrarea financiară este atât de profundă în zona euro, în Uniune în general, încât gestionarea crizei reclamă măsuri care să prevină o "fugă" a lichidăţilor ce nu ar mai putea fi stăpânită, comentează fostul europarlamentar. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vorbesc despre posibilitatea ca Facilitatea pentru Stabilitate Financiară (EFSF)/ESM să asiste grupuri bancare ce au nevoie de capitalizare, despre nevoia instituirii unei scheme de gara