Pe 31 mai, FP România a participat la o discuție online cu Ivo Daalder, Ambasadorul SUA la NATO pe marginea rezultatelor summitului de la Chicago. S-au atins subiecte precum scutul antirachetă, operațiunea din Afganistan, inițiativa „smart defence” și, desigur, Siria.
Întrebat dacă Alianța intenționează să intervină militar în Siria, Ivo Daalder a spus că, la acest moment, în NATO nu există „discuții sau vreo planificare în curs de desfășurare pentru o posibilă intervenție militară. (...) statele NATO înțeleg că opțiunea intervenției militare, care este întotdeauna complexă, nu se află acum pe masă când vine vorba despre Siria”. În plus, el a recunoscut că dacă „ne uităm astăzi la situația din Siria, vedem că este diferită de cea din Libia”.
La momentul conflictului din Libia, „am decis că trebuie să existe 3 criterii pentru ca NATO să se gândească asupra posibilității de a interveni și chiar și atunci trebuie să existe 28 de state care să fie de acord sa o facă. Cele trei condiții au fost: unu, să existe o nevoie demonstrabilă; doi, să existe un sprijin regional pentru o intervenție militară a NATO; trei, trebuie să existe o bază legala clară pentru NATO”. Or situația din Siria îndeplinește deocamdată doar primul criteriu: „cu siguranță, atunci când forțele guvernamentale îi atacă pe civili cu artilerie și tancuri, există nevoia de a stopa acest lucru”.
Pe de altă parte, situația din Siria nu satisface celelalte două condiții: nu există sprijin în regiune pentru o intervenție militară a NATO (nici măcar din partea opoziției siriene) și nici o bază juridică limpede, ceea ce pentru cele mai multe state membre înseamnă mandat din partea Consiliului de Securitate. Toate acestea „s-au întâmplat în Libia. Dar nu s-au întâmplat în Siria și nici nu pare că se vor întâmpla în Siria”, a precizat Ivo Daalder.
Trendul cheltuielilor europene din apăr