Kera Caliţa demonstrează că dragostea pentru Bucureşti şi cultură trece prin stomac, cu cartea „Istoria unei poveşti”, în care prezintă ultimii 20 de ani de meniuri servite la restaurantul Jariştea lumii bune din Capitală.
Lansarea cărţii a avut loc vineri, la târgul de carte Bookfest, în prezenţa personalităţilor artei şi culturii, care au salutat omagiul adus limbii române pe care îl aduc autorii, Horia Pană şi Aurora Nicolau, Kera Caliţa – pe numele de scenă.
Pe lângă „mezelicurile savante ale Kerei Caliţa, reci şi colorate”, cartea prezintă istoricul celebrităţilor care au trecut pragul locantei, în imagini. Este o invitaţie la masă, unde se realizează marile proiecte politice, şi unde au loc marile discuţii şi aranjamente.
„Jariştea este o instituţie naţională, o dovadă că gastronomia înseamnă civilizaţie”, a apreciat Răzvan Theodorecu la lansare. Intrarea în NATO s-a discutat la una din mesele locantei, şi-a amintit el.
Constantin Bălăceanu-Stolnici a apreciat, de asemenea, apariţia cărţii, în care vom găsi reţete din trecutul nostru gastronomic. „Kera Caliţa ne-a prezentat un exerciţiu de literatură într-o limbă arhaică, cu totul şi cu totul captivantă”, a apreciat el, amintind publicului că şi gastronomia face parte din istoria artelor.
Click aici pentru a face cunoştinţă cu Locanta Jariştea şi jupâneasa care o conduce: Bucureşti: Laura Nicolau, jupâneasa de la Jariştea
Kera Caliţa este personajul care dă suflet locantei, cu poveştile de altă dată pe care le spune între felurile de mâncare. „Kera Caliţa e o cucoană, toate aveau pălării, când eram eu copil. Ea are 307 pălării”, a spus Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”, prezent la lansarea cărţii. „Această lucrare este cronica noului Mic Paris din Bucureşti”, a apreciat el.
Cartea a fost finalizată în mai bine de un an. Autoarea