Alpha Bank şi Bancpost, cele mai mari bănci locale cu acţionariat elen, aveau la finalul lunii martie depozite atrase de la clientelă de 3 mld. euro, în creştere cu echivalentul a 52 mil. euro faţă de finalul anului trecut. Comparativ cu martie 2011, depozitele au scăzut însă cu 400 mil. euro.
Soldul creditelor acordate de subsidiarele locale ale grupurilor Alpha şi Eurobank (acţionarul majoritar al Bancpost) a scăzut în paralel cu 700 mil. euro şi a ajuns la 6,3 mld. euro, scăderea resurselor având un impact major asupra vânzărilor de credite şi implicit a veniturilor din dobânzi şi comisioane.
Alpha Bank, a opta bancă locală după activele deţinute, a pierdut 20% din depozite într-un interval de un an şi a ajuns la un volum al resurselor atrase de la clientelă de 1,2 mld. euro la sfârşitul lunii martie, perioadă în care portofoliul de credite s-a subţiat cu 400 mil. euro.
Banca avea după primul trimestru un sold al creditelor de 3,2 mld. euro, din care aproape două treimi erau finanţări acordate companiilor. Creditele pentru firme au scăzut însă cu 13% în ultimul an, la 2,1 mld. euro, însă cel mai afectat a fost portofoliul de credite de consum, care s-a restrâns cu 18%. Alpha a raportat însă o creştere cu aproape 5% a finanţărilor acordate pentru achiziţia de locuinţe, la 874 mil. euro, în condiţiile în care a fost una dintre cele mai active bănci în programul "Prima casă".
Scăderea la nivel agregat a bilanţului s-a reflectat însă în reducerea cu 22% a veniturilor încasate de bancă în primul trimestru, până la 34 mil. euro. Chiar dacă banca a tăiat şi cheltuielile operaţionale cu 12%, rezultatul din primul trimestru a fost negativ, pierderea brută ridicându-se la 5,3 mil. euro, din cauza cheltuielilor de 19 mil. euro cu provizioanele de risc.
Cheltuielile cu provizioanele s-au majorat cu 27% în T1 pentru că bilanţul