Investitorii care au cumpărat acţiuni Facebook aşteptându-se la o creştere semnificativă pe termen scurt au fost naivi, a declarat James Gorman, directorul general al băncii de investiţii Morgan Stanley, principalul aranjor al ofertei publice iniţiale a reţelei de socializare, transmite Bloomberg.
"Cei care au crezut că achiziţia acestor acţiuni le va aduce imediat un câştig enorm au fost naivi, motivaţi de premise greşite. Companiile se listează pe bursă pentru a obţine o bază de acţionari pe termen lung. Aceştia sper că nu s-au panicat în timpul turbulenţelor din ultimele zile", a afirmat Gorman într-un interviu pentru CNBC.
Facebook a reuşit pe 18 mai cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în industria IT, care a atras 16 miliarde de dolari, compania fiind listată cu o capitalizare de 104,2 miliarde dolari. Performanţa acţiunilor companiei în primele cinci zile de la listare este însă cea mai slabă în rândul celor mai mari oferte publice iniţiale din ultimii 10 ani.
Operaţiunea a fost marcată de controverse aprinse privind debutul haotic pe piaţa Nasdaq, ale cărei sisteme informatice nu au făcut faţă, şi modul în care Facebook şi aranjorii ofertei publice au comunicat informaţii cheie privind situaţia financiară a companiei.
Investitorii au iniţiat mai multe procese împotriva Facebook, Nasdaq, Morgan Stanley şi celorlalte bănci de investiţii implicate în tranzacţie, acuzate inclusiv că au supraapreciat preţul acţiunilor, de 38 dolari pe unitate.
Acţiunile Facebook s-au depreciat cu 22% din 18 mai şi au închis joi pe piaţa Nasdaq la 29,6 dolari, în urcare cu 5% faţă de nivelul de miercuri.
Gorman a afirmat că alocarea a 26% din volumul de acţiuni oferit în IPO către micii investitori nu este o măsură neobişnuită, ţinând cont de interesul fără precedent manifestat de publicul larg pent