Un prieten îmi face o recomandare expresă: să nu pornesc aerul condiţionat imediat după ce m-am suit în autoturism. Dacă fac asta, mă pasc probleme foarte serioase de sănătate, spune el. Iată cum m-a convins... Un prieten îmi face o recomandare expresă: să nu pornesc aerul condiţionat imediat după ce m-am suit în autoturism. Dacă fac asta, mă pasc probleme foarte serioase de sănătate, spune el. Iată cum m-a convins...
Tabloul de bord al maşinii, canapeau, accesoriile emit benzen, o substanţă toxică puternică, ce poate avea, prin expunerea repetată , chiar şi efect cancerigen. Ea generează mirosul de plastic încins din maşina care a stat în soare sau în garaj, cu feresterele închise.
Cu cât petrecem mai multe ceasuri în autoturismul neaerisit, cu atât mai mult ne expunem la afecţiuni ale sistemului osos, ale rinichilor şi ficatului. Organismul uman are mari dificultăţi în a elimina această toxină care, dacă este absorbită în cantităţi mari, poate declanşa avortul şi leucemia.
Există câteva reguli simple:ţine uşile şi ferestrele deschise înainte de a intra în autoturism, lasă timp aerului din interior să se cureţe de benzen şi, după ce te-ai urcat la volan, aşteaptă câteva minute înainte de a porni aerul condiţionat. În caz contrar, vei absorbi o cantitate de benzen mult mai mare decât cea pe care o poate tolera organismul fără a suferi avarii: nivelul acceptabil de benzen în interior este de 1,41 mg/mc. O maşina parcata în garaj cu ferestrele închise va conţine 11-22 mg/mc de benzen, iar una parcată în aer liber, în bătaia soarelui, la o temperatură primăvăratică (peste 16 grade C), va conţine până la 56-113 mg/mc. Respectiv de peste 40 de ori mai mult decât nivelul inofensiv de benzen.