Coacheri instruiţi după o metodă aplicată în şcoli din suburbiile New York-ului le sar în ajutor elevilor români care vad examenul maturităţii ca pe un vis de neatins.
Absolvenții de la Liceul de Mecanică Fină din București se întâlnesc cu Simona, antrenorul care îi ghidează pentru marele examen, de trei ori pe lună. Medoda de instruire e inspirată
Sursa: CODRIN PRISECARU
O echipă de oameni ambiţioşi le arată elevilor slabi că nu e "cool" să pici bacalaureatul. Sunt coacheri (antrenori) de educaţie şi vor să revoluţioneze sistemul. Proiectul-pilot "Zburd – Educaţie prin coaching" , a fost lansat la începutul anului 2012, după "reteţa" americanului Ernie Turner aplicată, iniţial, în zeci de şcoli din suburbiile New York-ului.
La noi, programul a fost implementat în şase licee din Braşov, Iaşi, Sibiu, Câmpulung Muscel şi Bucureşti. Majoritatea elevilor consiliaţi de cei 12 instructori ai programului provin din familii monoparentale sau chiar fără părinţi şi unii au deja o slujbă cu jumătate de normă. Programul s-ar putea extinde anul viitor.
"Vrem să le arătăm că pot"
"Fraţilor, ştiţi ce-i aia fizică cuantică? Pe scurt, spune că noi creăm realitatea din jur. Dar trebuie să vrei", îi ia tare Simona, "antrenoarea" lor de Bac. Acum face pe serioasa, înainte s-a pozat cu fiecare, de parcă ar fi fost amica lor de ţigară. Pentru absolvenţii de la Liceul de Mecanică Fină, din Bucureşti, e mai mult decât atât.
Simona David-Crisbăşanu s-a oferit voluntar în proiectul-pilot "Educaţie prin coaching", pentru a-i ajuta pe copiii de la liceele cu cele mai slabe rezultate la Bac 2011. "Oricum nu luăm Bac-ul, măcar să ne distrăm", gândea Rozina, o adolescentă dezgheţată, astăzi, sufletul proiectului. Se resemnase că o să pice examenul încă de anul trecut, când doar şase dintre colegii ei de clasa a XII-a au ob