Deteriorarea rapidă a încrederii în mediul de afaceri, evidenţiată în sondajele publicate în mai, va creşte presiunea asupra decidenţilor din cadrul Băncii Centrale Europene şi al băncilor centrale naţionale pentru a implementa măsuri decisive.
În ultimele săptămâni, Germania a devenit un refugiu financiar pentru investitori, dobânzile obligaţiunilor sale suverane pe termen scurt devenind chiar negative. În acelaşi timp, dobânzile obligaţiunilor suverane ale statelor periferice din zona euro şi-au continuat creşterea, cele spaniole apropiindu-se de nivelul care a forţat Grecia, Portugalia şi Irlanda să acceseze fonduri de asistenţă internaţională, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Scăderea încrederii în mediul de afaceri german
Sondajele efectuate de agenţiile Ifo şi ZEW asupra sentimentului economic şi de afaceri german au arătat o scădere a nivelului de încredere, reflectând creşterea îngrijorărilor că rezistenţa Germaniei faţă de criza datoriilor suverane este în proces de erodare.
„Decidenţii politici se confruntă cu o provocare dificilă în a asigura transforma discuţiile despre nevoia de creştere economică în măsuri concrete. Dacă vor eşua sau vor întârzia cu aceste măsuri, ne putem aştepta ca spirala crizei să se accelereze”, a declarat Stefan Angele, analist la Swiss & Global Asset Management pentru „Financial Times”.
Presiunea asupra BCE de a reduce rata dobânzii-cheie sub nivelul prezent de 1% se va intensifica, aşadar, în contextul în care riscurile inflaţioniste rămân „în general, echilibrate” iar prognoza economică este, încă, afectată de riscuri de contracţie.
Datele PMI
Consiliul de guvernanţă va beneficia, înainte de şedinţa de miercuri, de publicarea sondajelor indicelui achiziţiilor manageriale (PMI) cu privire la sectorul serviciilor şi a informaţiilor revizuite asupra produsului in