“Ghidul de elaborare a materialelor de studiu pentru învăţământul la distanţă şi învăţământul cu frecvenţă redusă”, apărut la Universitatea Lucian Blaga, este primul document de acest fel care face o descriere detaliată a modului de elaborare a materialelor dedicate acestor forme de învăţământ.
Manualul reprezintă un element esenţial pentru toate persoanele implicate, într-un fel sau altul în activitatea didactică din sistemul de învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă (studenţi, cadre didactice, cadre de sprijin, etc.). Acest material este primul document de acest fel care face o descriere detaliată a modului de elaborare a materialelor dedicate acestor forme de învăţământ.
"Este deja foarte bine cunoscut faptul că învăţământul la distanţă şi învăţământul cu frecvenţă redusă sunt alternative dedicate special acelor persoane care fie au ratat înrolarea într-o formă de pregătire superioară, fie doresc să îşi perfecţioneze pregătirea, fie au şi alte obligaţii care îi împiedică să urmeze cursurile cu frecvenţă (serviciu, familie, etc.). Pentru aceste persoane, învăţământul la distanţă şi învăţământul cu frecvenţă redusă, prin formele specifice de organizare, constituie modalităţi consacrate de pregătire care diferă de învăţământul cu frecvenţă prin particularitatea că, programarea activităţii de predare-învăţare este la latitudinea studentului, indiferent de locul şi timpul în care acest proces se desfăşoară.
Ghidul reprezintă un rezultat al activităţii cadrelor didactice implicate în proiectul „Excelenţă academică în învăţământul la distanţă şi învăţământul cu frecvenţă redusă – un demers pentru calitate”, proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice