Ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, consideră că problema ieşirii Greciei din zona euro „se va pune fără îndoială”, dacă Atena revine asupra angajamentelor sale de austeritate luate pe lângă Uniunea Europeană şi FMI, dacă stânga radicală va prelua puterea după alegerile de la 17 iunie.
„Ne dorim cu adevărat ca Grecia să rămână în zona euro", a insistat Moscovici, într-o emisiune de radio. „Se va însă pune problema (ieşirii Greciei din zona euro). În cazul în care grecii înşişi nu îşi respectă angajamentul, ne vom găsi într-o situaţie ce ar fi infinit mai complicată", a subliniat Pierre Moscovici.
Ministrul francez al Finanţelor a comentat astfel declaraţiile şefului stângii radicale elene SYRIZA, Alexis Tsipras, care a afirmat vineri că vrea „să anuleze" memorandumul ce impune Greciei măsuri de austeritate în schimbul sprijinului Uniunii Europene şi FMI, dacă el ar câştiga alegerile legislative.
Întrebat dacă serviciile sale lucrează la un scenariu de ieşire a Atenei din euro, Moscovici a admis că „există aici sau acolo reflecţii, este posibil", dar că „nu ar trebui să existe un scenariu la care să se lucreze astfel", a insistat el. Pierre Moscovici a asigurat că nu încearcă „să anticipeze" această situaţie, ci mai degrabă „să o evite". Lucrul la un plan de ieşire ordonată a Greciei din zona euro nu ar fi „rezonabil deloc", a considerat el.
Pe de altă parte, o analiză a think tank-ului Open Europe estimează că Grecia ar putea avea nevoie de o injecţie imediată de lichidităţi de până la 259 de miliarde de euro, în cazul în care ar părăsi acum zona euro. Astfel, dacă pe termen lung grecii ar putea avea de câştigat renunţând la euro, pe termen scurt ar pierde enorm, cred analiştii.
Ce s-ar întâmpla concret, dacă Grecia ar părăsi euro?
O ieşire din zona euro şi retragerea sprijinului Băncii Centrale Europene