Contrar prevederii exprese din Codul Fiscal (celebrul art. 4 pe care legiuitorul ar trebui sa-l elimine pe motiv de inaplicabilitate) conform careia orice modificari si completari se implementeaza prin lege cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare a acestora, Codul Fiscal va suferi noi modificari incepand cu 1 iulie.
Proiectul disponibil pentru consultare pe site-ul Ministerului de Finante contine prevederi salutare din perspectiva contribuabilului, cum ar fi majorarea plafonului de TVA la 220.000 lei, cat si prevederi binevenite partial, cum ar fi acordarea de deductibilitate pentru provizioanele pentru deprecierea creantelor. Alte prevederi, cum ar fi limitarea la 50% a deductibilitatii cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere cu implicatii directe in cazul contractelor de leasing, ar putea ridica probleme in practica.
Analizandu-le pe rand, lucrurile sunt clare in privinta majorarii plafonului de inregistrare in scopuri de TVA peste care contribuabilii care desfasoara activitati impozabile in sfera TVA trebuie sa se inregistreze (prevedere pentru care fosta guvernare a solicitat si obtinut acordul forurilor europene). Practic, micii contribuabili pot opta sa nu se inregistreze in scopuri de TVA in masura in care veniturile din activitati impozabile nu depasesc limita de 220.000 lei.
In ceea ce priveste reglementarea provizioanelor/ajustarilor creantelor cesionate, aceasta ar trebui, in principiu, sa reprezinte un aspect pozitiv. Totusi, anumite probleme ar putea aparea in practica pornind de la faptul ca reglementarile contabile romanesti prevad expres ca cesionarul trebuie sa recunoasca un venit (impozabil din punct de vedere fiscal) egal cu diferenta intre pretul creantei si valoarea nominala a acesteia. Aceasta prevedere a fost contestata indelung de mediul de afaceri (fara succes insa), argumentand ca nu este pruden