Sunt inestetice şi incomode (dacă sunt în zona unei articulaţii nu ne lasă să ne mişcăm în voie). Mai mult, unele dintre ele (în special cele rămase după o arsură) pot degenera în cancer de piele. Sunt trei motive destul de puternice ca să tratăm cât mai corect cicatricele. Dr. Alexandra Colţoiu, specialistul Libertăţii, ne spune care sunt cele mai eficiente metode. Sunt inestetice şi incomode (dacă sunt în zona unei articulaţii nu ne lasă să ne mişcăm în voie). Mai mult, unele dintre ele (în special cele rămase după o arsură) pot degenera în cancer de piele. Sunt trei motive destul de puternice ca să tratăm cât mai corect cicatricele. Dr. Alexandra Colţoiu, specialistul Libertăţii, ne spune care sunt cele mai eficiente metode.
Tratamentul unei cicatrice trebuie adaptat în funcţie de mai mulţi factori: care e cauza ei, ce dimensiuni are, cât e de veche şi de adâncă, în ce zonă se află, ce vârstă are pacientul etc. Din practica medicilor români dermatologi reiese că majoritatea cicatricelor sunt rezultatul arsurilor, al acneei sau al varicelei (vărsatul de vânt). Care sunt cele mai eficiente remedii pentru fiecare situaţie în parte?
Dacă zona afectată de arsură este mică şi rana nu este periculoasă, mergi imediat la un medic dermatolog. În cazurile mai serioase, du-te la un spital de urgenţă, la secţia de chirurgie plastică şi arsuri - doar aşa te asiguri că tratamentul este corect, că nu rişti să faci o infecţie şi că vei rămâne cu o cicatrice cât mai discretă cu putinţă. Medicul îţi va prescrie o serie de exerciţii pe care le poţi face acasă, pentru a preveni retracţia ţesuturilor (tendinţa pielii de a “se strânge”) şi creme speciale (cum sunt gelurile siliconice).
Când nu trec de la sine, în timp, şi sunt supărătoare, aceste cicatrice trebuie tratate la cabinetul de dermatologie. În funcţie de suprafaţa şi de adâncimea cicatricelor, medicul specialis