Biserica Catolica din Spania se confrunta cu o presiune publica crescanda pentru a incepe sa-si plateasca taxele pe unele dintre proprietatile sale, pe fondul adancirii crizei economice, intr-o tara in care chiar si regele a trebuit sa stranga cureaua, relateaza Reuters.
Masura va aduce statului putini bani, insa poate avea o valoare simbolica uriasa pentru o populatie unde sapte din zece persoane se considera catolice.
Opt din zece persoane solicita suspendarea exceptarii Bisericii de la plata taxelor, conform unui sondaj al ziarului El Pais.
"Intr-o perioada de criza, cand toti trebuie sa faca un efort, Biserica trebuie sa faca si ea eforturi", a declarat Oscar Lopez, numarul doi al partidului Socialist din Spania.
Partidul preseaza pentru ca toate guvernele locale sa taxeze Biserica si scolile religioase, clinicile si proprietatile care furnizeaza servicii sociale ale acesteia, in conformitate cu legile existente, legi ce sunt rar implementate.
Cum Spania se afla in centrul furtunii financiare din zona euro, politicienii de centru-stanga spun ca tara ar trebui sa reanalizeze un tratat international semnat cu Vaticanul in 1979, care excepteaza Biserica de la plata taxelor pentru locasele sale de cult.
Multi spun "De ce atunci cand am o perioada mai dura si trebuie sa platesc mai multe taxe, aceasta institutie, care nu trece printr-o perioada dura, nu trebuie sa o faca?", a declarat Santiago Sanchez Guiu, economist la Universitatea Carlos III din Madrid.
Din punct de vedere financiar, impactul taxarii Bisericii va avea un impact minor, cotidianul El Mundo estimand ca abrogarea exceptiei fiscale va aduce un venit de 5 milioane de euro pe an, sau 0,01 procente din deficitul bugetar programat pentru anul 2012 al Spaniei.
In acelasi timp , episcopii spaniolii dezmint faptul ca Biseri