Începând cu 1 iulie, administrarea contribuţiilor sociale de sănătate şi pensie va reveni Fiscului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
A rămas mai puţin de o lună de zile până când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va prelua de la casele naţionale administrarea contribuţiilor sociale obligatorii ale persoanelor fizice. Modificarea a fost operată în legislaţia fiscală la sfârşitul anului trecut, prin Ordonanţa de Urgenţă 125/2011, care prevede ca termen de intrare în vigoare data de 1 iulie 2012. Astfel, este una dintre puţinele modificări fiscale care respectă prevederea din Codul fiscal conform căreia modificarea trebuie anunţată cu cel puţin şase luni înainte de aplicare.
Persoanele fizice care obţin venituri independente, precum şi persoanele fizice autorizate trebuie să ştie că aceste contribuţii pentru sănătate şi pensie vor trebui achitate la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul administraţiilor financiare de care aparţin contribuabilii. Atenţie, contribuţiile trebuie vărsate în conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscală al contribuabililor.
Potrivit ordonanţei, Casa Naţională de Sănătate şi cea de Pensii au termen până la finele lunii septembrie pentru a preda bazele de date către Fisc, inclusiv sumele pe care le au de recuperat. În ceea ce priveşte predarea istoricului contribuabililor, data limită este 30 iunie 2013.
Ce contribuţii sociale plăteşte o PFA
Persoanele fizice plătesc o contribuţie de sănătate de 5,5% din venitul impozabil pe baza declaraţiei de venit sau pe baza normei anuale de venit. La pensie, cota integrală este de 31,3%, care se aplică la venitul lunar asigurat, de minim 35% din salariul mediu brut pe economie. Colectarea şi administrarea CAS de către ANAF se realizează pentru a cuprinde prevederile legate de fiscalitate în Codul fi