Când calculăm riscurile pe care fumatul le are asupra sănătăţii, fiecare fumător argumentează, de obicei, că este dreptul lui să aleagă să facă acest lucru. Oamenii consideră fumatul ca pe un risc asumat. Ca femeie însă, ştii, cu adevărat, ce îţi asumi? Ministerul Sănătăţii derulează un program de susţinere a fertilizării în vitro tocmai pentru că dificultăţile de a concepe un copil sunt tot mai frecvente. Există, aşadar, o legătură între fumat şi dificultatea de a rămâne însărcinată. Când calculăm riscurile pe care fumatul le are asupra sănătăţii, fiecare fumător argumentează, de obicei, că este dreptul lui să aleagă să facă acest lucru. Oamenii consideră fumatul ca pe un risc asumat. Ca femeie însă, ştii, cu adevărat, ce îţi asumi? Ministerul Sănătăţii derulează un program de susţinere a fertilizării în vitro tocmai pentru că dificultăţile de a concepe un copil sunt tot mai frecvente. Există, aşadar, o legătură între fumat şi dificultatea de a rămâne însărcinată.
Iată ce spun statisticile medicale:
• Una din 5 femei care fumează zilnic mai puţin de 1 pachet de ţigări naşte înainte de termen 1.
• Peste 55% dintre femeile fumătoare din România sunt la vârsta fertilă (15 - 34 de ani).
• Femeile care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi şi care urmează o procedură de fertilizare în vitro au şanse de succes de doar 15%, faţă de cele nefumătoare, cu şanse de 23%.
• Femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi au mai multe şanse să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele, în contextul în care, la fumătoare, şansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%.
• Unul din 4 decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.
„Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în to