Zona euro - uniunea fiscala a 17 state din Uniunea Europeana care au adoptat moneda unica euro - traverseaza, de ceva vreme, o criza care are o singura directie: marginea unei prapastii numite esec.
Inca de la inceput, introducerea monedei unice euro in statele Uniunii Europene s-a vrut o incercare de a crea un spatiu asemanator Statelor Unite si, evident, crearea unei unitati monetare care sa reprezinte un adversar pe masura dolarului.
Insa europenii au vrut sa puna in acelasi ring, de pe pozitii comune, un dolar adoptat de Congresul Confederatiilor Statelor Unite in anul 1785 cu un euro conceput in 1995 si nascut in 1999.
Soros: Germania mai are trei luni pentru a stopa criza euro
De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca dolarul este moneda unica a ceea ce se cheama Statele Unite ale Americii. Euro, in schimb, este moneda unica a 17 dintre cele 27 de tari ale UE, intr-un continent care are, in total, 49 de tari. Se putea, oare, o Europa mai divizata!?
Asa cum s-a tot spus, criza din zona euro tine, intr-adevar, de datoriile suverane si de criza sistemului bancar. Insa mai exista si o alta cauza: Europa nu este o uniune fiscala, acesta fiind principalul motiv al esecului euro.
Zona euro, acest turn Babel al Europei, nu avea cum sa dea, peste noapte, o moneda puternica pentru ca euro nu a venit ca ceva natural, ci mai degraba ca ceva fals si fortat, in care europenii spun ca au incredere, insa doar la nivel verbal.
O moneda nu are cum sa fie puternica si stabila intr-un spatiu unde nu exista o politica monetara comuna. Si, dupa cum stau lucrurile in acest moment, sunt slabe sanse ca acest deziderat european sa devina realitate.
In primul rand, nu exista un guvern federal european care sa aiba puteri depline. Angela Merkel, doamna de fier a Germaniei - principalul contribut