În acest al doilea documentar din Armenia, vorbim despre sistemul medical.
Înainte de părerea experţilor din Erevan, iată avertizările Ministerului Român al Afacerilor Externe, publicate pe pagina de internet a instituţiei: „Unităţile medicale din Armenia sunt, în general, slab dotate. Nu se recomandă efectuarea nici unei intervenţii. Pentru persoanele în vârstă şi cele cu probleme de sănătate, călătoria în Armenia poate prezenta un risc“.
ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Ioana Haşu
Vă invit să aflăm cum combate Ministerul Sănătăţii de la Erevan mita în spitale, de ce se ascund de societate bolnavii de SIDA şi cum femeile de la sate fac cursuri despre combaterea anemiei şi alimentaţia sănătoasă.
„Avem apă să exportăm, dar suferim ca în deşert“
Suntem într-un sat de munte din centrul Armeniei, aproape de Aparan. La 50 de kilometri de centrul modern al Capitalei, oamenii se încălzesc cu bălegar uscat şi locuiesc în case de piatră, fără apă şi gaz. Drumurile lutoase sunt practicabile când nu plouă. Primarul Artaş ne aşeaptă în centrul satului, înconjurat de localnici. Întreb care e cea mai mare problemă a comunităţii:
„Apa, fără îndoială. Avem câte un puţ pentru 10-15 gospodării. La orice oră, pe orice vreme, vezi oameni cărând găleţi cu apă prin sat – de multe ori copii, bătrâni sau mame cu vreun copil în braţe. O folosim cu zgârcenie, dar tot trebuie apă pentru gătit, pentru spălat vase ori haine, pentru baie.. Nu mai vorbesc de apa pentru animale sau pentru udat grădinile… Fiecare familie petrece câteva ore pe zi urcând spre o fântână.“
Armenia e o ţară cu multe izvoare şi bogată în precipitaţii – dar nu există staţii de colectare şi filtrare a apei. Doar jumătate din gospodăriile de la sate au apă curentă. În unele comunităţi, există conducte vechi, care trebuie înlocuite. În alt