Ploile torenţiale din ultimele săptămâni au făcut praf pulberile în suspensie care poluează Capitala, conform măsurătorilor făcute la cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului.
De la 90 de micrograme de particule aflate în suspensie înainte de venirea precipitaţiilor, s-a ajuns la un nivel de 25, în condiţiile în care limita maximă admisă e de 50 de micrograme. Bucureştenii respiră acum un aer mai curat, dar efectul nu va fi unul de durată. Meteorologii spun că fenomentul este ciclic, canicula va readuce poluarea aerului la nivelul toxic anterior în Bucureşti. Rezultatele măsurătorilor într-o singură zi nu sunt relevante, avertizează şi reprezentanţii Centrului pentru politici durabile, Ecopolis, care monitorizează calitatea aerului în Bucureşti.
Particulele fine în suspensie constituie principalul factor poluator al aerului, cu efecte grave asupra sistemului respirator. Ploile torenţiale le pot linişti temporar, dar Capitala rămâne, pe termen lung, în fruntea clasamentelor de depăşiri ale limitelor admise.
Locul I în UE la poluarea cu pulberi
Principalele cauze ale poluării citadine cu pulberi în suspensie sunt traficul rutier şi şantierele care nu respectă acordurile de mediu. Doar în cazul pulberilor de dimensiune mare, de maxim 10 micrometri, Capitala este pe primul loc la depăşiri peste limita admisă în Uniunea Europeană, alături de Sofia şi Valleta.
În Bucureşti, aceste pulberi depăşesc limita admisă 92 zile pe an, în timp ce majoritatea capitalelor europene se încadrează în numărul de depăşiri tolerate de 35 de zile pe an, conform studiului „Bucureşti, capitală europeană? Organizare administrativă şi indicatori ai calităţii vieţii în capitalele UE”, publicat în luna mai 2012 de organizaţia nonguvernamentală Ecopolis.