În timp ce situaţia din Siria se agravează şi ia forma unui război civil fără menajamente, europenii îşi afişează divergenţele în privinţa acestei crize cu efecte care riscă să devină devastatoare. Parisul şi Berlinul, deşi îşi exprimă aceeaşi indignare în legătură cu masacrele comise de regimul de la Damasc, nu au aceeaşi viziune în privinţa modului în care trebuie căutată soluţia.
"Regimul sirian se va prăbuşi sub greutatea crimelor sale", a spus luni ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, aflat în prima sa vizită la Berlin de la numirea sa în fruntea diplomaţiei franceze. Preşedintele francez, François Hollande, consideră însă că acest regim ar trebui "ajutat" să cadă şi că o intervenţie militară internaţională ar fi cât se poate de judicioasă şi oportună, cu condiţia ca ONU să supervizeze operaţiunea.
Germania însă consideră că trebuie privilegiată soluţia politică, bazată pe negocieri, chiar dacă într-o bună zi, prin absurd, Rusia şi China ar fi de acord cu o intervenţie militară de genul celei din Libia. Pentru a-şi duce logica până la capăt, Germania încearcă în această săptămână o operaţiune de mediere şi l-a trimis pe şeful diplomaţiei, Guido Westerwelle, într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. El va avea convorbiri în Turcia, în Liban, în Qatar şi în Emiratele Arabe Unite.
Pe teren, însă, în Siria, acumularea de orori pare să fi ajuns la acel punct de unde orice negociere nu mai devine posibilă. Un grup de opozanţi sirieni a anunţat luni la Istanbul crearea unei noi structuri militare destinate să răstoarne regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Noua structură, care revendică 12 mii de combatanţi în toată ţara îşi propune şi să unifice toate forţele rezistenţei.
De partea sa, preşedintele sirian s-a arătat şi el decis să lupte până la capăt împotriva unei contestaţii pe care o declară orchestrată din străinătate