Agenția Națională Antidrog îi școlește pe polițiștii de la Rutieră cum să-i recunoască pe șoferii care au consumat droguri înainte de a se urca la volan.
Cum să recunoască un șofer aflat în sevraj, dependența sau o persoană care a luat o supradoză, toate semnele consumului de droguri. Asta au învățat polițiștii de la Rutieră de de la angajații Agenției Naționale Antidrog(ANA). De asemenea, a fost abordată tema substanţelor noi cu efecte psihoactive şi a efectelor acestora.
Până acum, 250 de polițiști s-au întâlnit cu specialiștii ANA, de la rutieră din Bucureşti şi Constanţa, iar în perioada 5 – 8 iunie a.c., vor fi cursuri de specializare și pentru cei din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova.
Au fost formaţi aproximativ 250 de poliţişti rutieri, iar cursurile de formare vor continua la Braşov, Cluj, Iaşi şi Timişoara, fiind susţinute de specialişti ai agenţiei.
Statisticile arată că multe dintre accidentele şi decesele înregistrate pe drumurile europene sunt cauzate de conducătorii auto a căror capacitate de a conduce este afectată de o substanţă psihoactivă.
În plus, un grup de lucru al experţilor europeni în materie de droguri, medicamente şi conducerea autovehiculelor de la nivelul Comisiei Europene a emis recomandări potrivit cărora toţi conducătorii auto implicaţi într-un accident fatal ar trebui testaţi pentru depistarea consumului de alcool sau droguri. De asemenea, a recomandat ca poliţiştii implicaţi în controlul rutier să beneficieze de instruire obligatorie cu privire la recunoaşterea simptomelor cauzate de consumul de droguri.
Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii, structură a Uniunii Europene de la Lisabona, atenţionează cu privire la faptul că abilităţile de conducere sunt reduse de consumul de cannabis, la fel ca şi de cel de benzodiazepine – acestea fiind substanţele psihoactive întâlnite cel mai