Naționalismul este în creștere în Ungaria, scrie site-ul Deutche Welle. Lucrările unuii poet de extremă dreapta vor fi predate în școli, în timp ce rămășițele sale pământești urma să fie îngropate în orașul său natal din România, împotriva voinței guvernului de la București. Sursa: Reuters
Jozsef Nyiro s-a născut în 1889, în zona secuiască a Transilvaniei, care a fost, la un moment dat, parte a Ungariei. Nu a fost doar un poet ”patriot”, ci și unul dintre principalii ideologi culturali din timpul partidului național-socialist Crucea cu Săgeți, care a condus țara din octombrie 1944 până în martie 1945, când zeci de mii de evrei au fost masacrați sau trimiși în lagăre de exterminare.
Nyiro a fost parlamentar din partea acelui partid și a rămas fidel regimului fascist al lui Ferenc Szalasi, până la finalul celui de-al doilea război mondial. După 1845, a fost căutat ca un criminal de război, atât în Ungaira, cât și în România, dar a reușit să fugă în Germania și apoi în Spania condusă de Franco, în 1950. În prezent, operele sale sunt lecturii obligatorii pentru elevii din Ungaria.
Guvernul român a interzis ceremonia de reînhumare a rămășițelor pământești în România. Premieriul Victor Ponta spunea că decizia a fost luată pentru ca mormântul portului să nu se transforme într-un loc de pelerinah pentru extremiștii de dreapta.
La ceremonia care s-a desfășurat, duminică, la locul nașterii lui Joszef Nyiro, a participat secretarul de stat pentru Cultură, Geza Szocs, și președintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover. Ultimul a declarat că ceremonia de reînhumare se va desfășura, mai devreme sau mai târziu, în ciuda reacției ”necivilizate, isterice, paranoice și barbare” a guvernului român.
Ulterior, Szocs a recunoscut, pentur o publicație maghiară online, că urna cu cenușa poetului a fost introdusă în România, în ciuda operațiunii