În 10 mai, anul acesta, Monica Macovei, în calitate de raportor pentru agenţiile descentralizate ale Uniunii Europene, a pledat în faţa Parlamentului European pentru amânarea descărcării de gestiune pentru trei agenţii care aveau probleme legate de conflictul de interese. Argumentele prezentate de Monica Macovei au convins, astfel încât propunerea a întrunit majoritatea voturilor. Este prima decizie de genul acesta adoptată în PE.
Publicăm în continuare extrase din discursul Monicăi Macovei din 10 mai 2012 în Parlamentul European
Sunt raportor pentru agențiile descentralizate ale Uniunii Europene pentru anul 2010 şi pentru întreprinderile de parteneriat public-privat. Sunt supuse procedurii de descărcare de gestiune 24 de agenţii centralizate şi 7 întreprinderi de parteneriat public-privat. Pentru 3 agenţii, propun amânarea descărcării de gestiune, în principal, din motive legate de conflicte de interese şi achiziţii publice.
Un semnal pentru statele membre
Câteva cuvinte despre importanţa conflictelor de interese. Conflictele între sarcinile publice şi interesele private ale celor aflaţi în funcţii publice au crescut prin căderea barierelor dintre sectoarele public şi privat, prin parteneriatele publice-private, prin schimbul de personal între cele două sectoare. Aceasta a creat zone gri şi potenţiale conflicte de interese pentru cei aflaţi în funcţii publice. Conflictul de interese apare atunci când o persoană în funcţie publică trebuie să ia decizii care îi pot afecta interesele private.
Dacă nu sunt identificate şi gestionate corect, conflictele de interese pot distorsiona alocarea resurselor publice, politica de resurse umane, pot duce la risipirea banilor publici şi la scăderea încrederii cetăţenilor în instituţiile europene publice. De aceea, conflictele de interese trebuie să fie analizate şi sancţionat