Pentru ca ACTA să intre în vigoare în UE, trebuie aprobat de Parlamentul European şi Consiliu şi ratificat în statele membre
Comisia pentru comerţ internaţional va vota recomandarea sa pe 20-21 iunie
Acordul comercial de combatere a contrafacerii a intrat în faza finală după ce trei comisii parlamentare şi-au votat recomandările. Astfel, comisia pentru afaceri juridice a votat împotriva unei propuneri de aviz care recomandă aprobarea acordului, iar comisiile pentru industrie şi libertăţi civile au aprobat rapoarte ce recomandă respingerea ACTA.
"Pentru ca ACTA să intre în vigoare în UE, trebuie aprobat de Parlamentul European şi Consiliu şi ratificat în statele membre. Votul în plen este programat pentru perioada de sesiune din 2-5 iulie şi va lua în considerare recomandarea Comisiei pentru comerţ internaţional, responsabilă cu dosarul. Aceasta va primi avizul altor patru comisii, cele pentru afaceri juridice, libertăţi civile, industrie şi dezvoltare", a comunicat Parlamentul European.
Comisia pentru dezvoltare urma să se pronunţe ieri asupra unui proiect de aviz în favoarea aprobării. Cu toate acestea, trei amendamente au fost deja prezentate cerând respingerea ACTA.
Raportorul David Martin (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Regatul Unit) cere în raportul său respingerea acordului în Parlament. Comisia pentru comerţ internaţional va vota recomandarea sa pe 20-21 iunie.
Comisia Europeană a trimis, la 10 mai, acordul la Curtea de Justiţie pentru o decizie asupra compatibilităţii acestuia cu drepturile şi libertăţile fundamentale UE. Comisia a cerut Parlamentului să aştepte decizia Curţii înainte de a vota.
ACTA are scopul de a ameliora punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală la nivel internaţional. Multe ţări sunt îngrijorate că economiile lor ar