Cu pretextul „sunt oamenii lor, politici sau apolitici“, se perpetuează de la o guvernare la alta tradiția înlocuirii cadrelor exclusiv după apartenența de gașcă și fără cerința unei minime adecvări la fișa postului.
Încă din prima ședință, cel mai cinstit guvern din istorie a decis înlocuirea prefecților și subprefecților PDL și UDMR - obiectiv de maximă prioritate: ce-i drept, vin alegerile locale. Asta în condițiile în care însuşi PSD contestase la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență date de Guvernul Boc prin 2010, când acesta, la rândul lui, încercase înlocuirea prefecților de dinainte. Diferența e că premierul Boc și-a bătut capul vreun an să găsească o cale cât de cât legală, n-o făcuse fix din prima ședință de guvern. Acum, s-au înlăturat direct și fără menajamente și alți inamovibili, de pildă 30 de inspectori școlari. În alte cazuri, oamenii vizați își dau singuri demisia, printr-un soi de înțelegere nescrisă – am venit, am încasat, plecăm că vin ăilalți și mai bine ne rotim între noi decât să riscăm ca, Doamne ferește!, să fie numiți alții pe bune. „Demisia de bunăvoie“ s-a întâmplat și de această dată printre funcționari publici (vezi șeful Oficiului pentru privatizări de sub Ministerul Economiei) sau prin consiliile de administrație (Transelectrica).
Cum valul de schimbări ale „apoliticilor“ ne-a captat atenția, au trecut relativ neobservate demiterile unor oameni care nu sunt „inamovibili“, dar măcar cei dinainte erau credibili și profesioniști, iar înlocuitorii lor sunt mai slabi. De pildă, demiterea d-nei Trăilă, șefa ANRMAP, reglementatorul achizițiilor publice. Pentru cine n-o știe, e o persoană competentă și cunoscută în branșă ca omul care s-a opus unor modificări la Legea achizițiilor, împinse de diverși prin parlament sau SGG întru aranjarea mai facilă a unor contracte bănoase fără licitație. Pe