Bulgaria este gata să renunţe la gazoductul South Stream, nemulţumită de rentabilitatea economică a proiectului şi de faptul că ruşii vor scăderea taxelor de tranzit, chiar dacă recent Sofia a obţinut cu o reducere de 11% la preţul gazelor, scrie cotidianul economic rus Kommersant.
Publicaţia comentează noile obstacole apărute în calea conductei. În primul rând, Sofia este nemulţumită de valoarea mică a taxelor de tranzitare a gazelor, în pofida promisiunii concernului rus de gaze Gazprom de a reduce preţul la livrările sale către Bulgaria cu 11%. Dacă părţile nu vor ajunge la un acord, Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România, deşi în acest caz costurile proiectului ar creşte, mai scrie ziarul menţionat.
Delyan Dobrev, noul ministru al Economiei, Energiei şi Turismului din Bulgaria, a anunţat luni că Sofia nu va semna până la 15 noiembrie acordul privind construcţia South Stream. Gazoductul urma să transporte gaze naturale din Rusia în Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina. Din Bulgaria, se va deschide un braţ nordic, care va trece prin Serbia, Ungaria şi Austria, până la Baumgartden. Ruşii mai vor să exporte gaze prin ele şi către Croaţia şi Bosnia.
Un alt braţ, sudic, ar trebui să tranziteze Grecia, Marea Mediterană şi Italia, patria-mamă a partenerilor de la Eni.
Termenul de 15 noiembrie fusese fixat de către preşedintele Vladimir Putin pentru Gazprom. Putin anunţa zilele trecute că începerea construcţiei conductei ar urma să se producă în luna decembrie a acestui an.
În contrapartidă, Alexei Miller, şeful Gazprom, a declarat azi că Gazprom va începe construcţia South Stream cu două conducte paralele ce au fiecare capacitate de câte 15,5 miliarde de metri cubi. În total, gazoductul ar trebui să facă posibil tranzitul anual a 63 miliarde de metri cubi.
După adăugarea de noi parteneri la finele anului trec