Coliere, medalioane sau brăţări făcute printr-o metodă specială ajung de la Sibiu în Germania, Italia, Rusia sau Statele Unite ale Americii.
Bijuterii splendide, făcute printr-un procedeu unic într-un atelier din comuna Şelimbăr, judeţul Sibiu, ajung să fie admirate în lumea întreagă, din Europa şi până în America.
Meşterii de aici lucrează cu metoda electrolitică, iar rezultatele sunt spectaculoase. La Şelimbăr se fac bijuterii vintage, pentru care se folosesc mai multe materiale, respectiv zinc, cositor, cupru şi argint, decorate cu pietre din cristal de cea mai bună calitate, fără plumb.
„Facem pietrele de bijuterii folosind un cristal de foarte bună calitate, fără plumb, e foarte potrivit pentru că nu atacă pielea”, explică proprietarul atelierului, artistul plastic Ioan Tămâian.
Bijuteriile sunt realizate printr-un procedeu unic în ţară. Pentru început, modelul este desenat pe un geam mat cu bronz electrolitic, o solutie speciala care ajuta la fixarea materialului de baza din care e facuta bijuteria (cupru, zinc, cositor).
Apoi, bucăţile de geam sunt introduse în baia electrolitică, o cuvă mare în care se află o soluţie specială şi prin care trece curent electric de joasă tensiune. Aici, cuprul se depune pe conturul desenului, după care se scoate şi se lipeşte piatra de cristal care va decora bijuteria.
Bijuteria se reintroduce apoi în baia electrolitică pentru ca liniile fine de cupru să fie îngroşate până când piesa are consistenţă.
La final, bijuteria ajunge într-o baie galvanică, aceasta funcţionând pe acelaşi sistem ca şi baia electrolitică doar că soluţia specială conţine argint, care se depune pe bijuterie dând astfel aspectul unic, vintage.
Urmează finisarea, cu pile foarte fine. „În perioadele de finisaj lucrăm cu pile foarte fine, abrazive, cu diamante, ca să finisăm partea metalică”, explică Ioan Tă