Primăria va plăti, anual, 40.000 de lei pentru analizele efectuate în laboratorul Facultăţii de Chimie. Obiectivul este necesar întrucât dotările Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate nu fac faţă evoluţiei etnobotanicelor.
Poliţia Locală, în colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj (BCCOJ) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cu sprijinul Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), au pus bazele înfiinţării unui laborator pilot pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive.
Laboratorul va funcţiona în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai", la Facultatea de Chimie. După acreditarea laboratorului, o sumă de 40.000 de lei din bugetul local va fi plătită, anual, pentru contravaloarea analizelor de laborator. „Această iniţiativă este o premieră pe plan naţional. Participarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca la acest proiect implică şi decontarea sumelor necesare efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum şi pentru acreditarea acestui laborator. Având în vedere aspectele menţionate se impune iniţierea unui proiect de hotărâre a consiliului local prin care să se aprobe decontarea de la bugetul local a sumei de 40.000 de lei aferente funcţionării laboratorului pilot în anul 2012", a precizat primarul municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin.
Laboratoarele BCCO Cluj nu pot depista toate substanţele
Acest protocol a pornit de la iniţiativa şefilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, având în vedere că substanţele cu efecte psihoactive se înmulţesc, iar laboratoarele nu sunt dotate pentru a le depista pe toate. „Astfel de analize complexe se fac doar la Institutul Naţional de Criminalistică de la Bucureşti. Este greu să ţinem pasul cu distribuito