Viaţa copiilor din mediul rural seamănă tot mai mult cu cea a personajului Niculae Moromete din romanele lui Marin Preda: ambiţiile de a se educa sunt curmate de sărăcie şi de nepăsarea părinţilor.
Un studiu efectuat de organizaţia World Vision România în 1.460 de gospodării din opt judeţe scoate în evidenţă probleme serioase de calitate a vieţii pentru mulţi dintre copiii din mediul rural, precum şi pentru familiile din care provin. Studiul a fost efectuat în perioada august-septembrie 2011.
„Faptul că a scăzut dramatic natalitatea faţă de acum 10 ani nu îngrijorează pe nimeni, aşa cum nu îngrijorează nici faptul că peste 40.000 de copii trăiesc în sărăcie, iar 350.000 de gospodării se află sub nivelul sărăciei. Mai mult, 40% din motivele pentru care mor copiii sunt accidentele casnice. În aceste condiţii, statul nu are niciun fel de strategie. Ba chiar politicile publice strălucesc prin absenţă", spune Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil.
Obosiţi din cauza muncii în gospodărie
Studiul „Bunăstarea Copilului din mediul rural", în care s-au adunat date din 261 de sate, a relevat faptul că, în aproape 35% din gospodăriile incluse, banii nu ajung pentru cheltuieli curente, de la o lună la alta. Cercetarea a identificat un număr ridicat de copii pentru care familia are dificultăţi în acoperirea nevoilor de bază. Astfel, unu din zece copii intervievaţi declară că frecvent (2%) sau uneori (11%) nu a avut hrană suficientă, un sfert dintre ei afirmă că sunt obosiţi din cauza faptului că au fost nevoiţi să muncească în gospodărie înainte sau după terminarea programului de şcoală, iar 12% au lipsit de la cursuri pentru că au muncit pe lângă casă.
Situaţia îngrijorătoare a locuitorilor din mediul rural este completată de faptul că, la cinci ani de la intrarea ţării noastre în UE, numai