În faţa stupefacţiei generale, la 6 mai, partidul neonazist Zorii de Aur îşi făcea intrarea în Parlamentul grec. Cu o emblemă inspirată din zvastică, cu salut hitlerist, 'Mein Kampf' ca referinţă, ideologie rasistă şi antisemită, negarea holocaustului, cu atacuri asupra imigranţilor, ameninţări la adresa jurnaliştilor şi cultul personalităţii, 'Zorii de Aur' se înregistrează ca urmaş direct al partidului naţional-socialist german care a dus Europa în haos şi sânge, scrie publicația spaniolă El Pais, preluată de Rador.
Din nefericire, această renaştere a ideologiei naziste nu se referă doar la Grecia. În acest an, în Letonia, în pofida puternicelor critici formulate la adresa marşului anual al foştilor Waffen SS, preşedintele republicii şi-a exprimat pentru prima dată susţinerea. În Austria, FPO, partidul de extremă dreapta care trăieşte cu nostalgia celui de-al Treliea Reich, este favorit în sondajele pentru viitoarele alegeri parlamentare. În Ungaria, Garda Maghiară, urmaşă a miliţiei partidului nazist care a organizat exterminarea evreilor şi ţiganilor, terorizează acum populaţia evreiască şi provoacă atacuri împotriva comunităţii rome.
Această ascensiune a fost posibilă din cauza atacului sistematic al partidelor de extremă dreapta asupra idealului de convieţuire în cadrul comunităţii naţionale, adoptând strategia elaborată în Olanda de Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders la începutul anilor 2000. Ea constă în ocultarea discursului despre inegalitatea raselor în spatele măştii culturale de 'luptă împotriva islamizării Europei'.
Profitând de o criză economică şi socială care favorizează căutarea fernetică de ţapi ispăşitori şi răscoleşte teama faţă de decăderea Europei, această strategie s-a dovedit a fi teribil de eficientă. Ea a permis ca partide de dreapta să susţină guverne - sau să facă parte din coaliţii de guvernare - şi a contrib