Vacanţele pe alte meleaguri au început deja să îşi intre în drepturi. Cei care se pregătesc să plece în afara ţării trebuie să fie atenţi şi ce card bancar îşi iau în bagaj. Comisioanele de retragere numerar pot consuma o bună parte din economiile făcute pentru vacanţa planificată.
Conso.ro a încercat să identifice cele mai avantajoase carduri atunci când vine vorba de retragerea de numerar de la la ATM-uri din străinătate. În medie, utilizarea cardului de debit pentru retragerea de numerar în străinătate costă cel puţin 1% din suma retrasă. Multe bănci impun o sumă minimă de 3-4 euro pe operaţiune, astfel încât pentru 200 euro se poate plăti un comision care ajunge uşor la 10 euro.
Doar câteva bănci au profitat de statutul de instituţie internaţională şi oferă condiţii speciale pentru retragerea de numerar de la unităţile din grup din afara României.
În unele cazuri însă, comisioanele reduse sunt contrabalansate de comisioane de conversie valutară. Spre exemplu, la BCR, acest comision este de 2%.
În ceea ce priveşte cardurile de credit, comisioanele sunt mult mai mari, deoarece băncile caută să încurajeze plăţile la comercianţi. Comisionul ajunge lejer la 2% din suma retrasă.
Câteva sfaturi pentru reducerea costurilor
Foarte multă flexibilitate în alegerea cardului cu care să plecăm în vacanţă nu există, deoarece pentru cei care ies rar din ţară, obţinerea unui card special nu rentează, datorită comisioanelor de administrare.
Totuşi, şi pentru cei care deţin un card cu comisioane de retragere numerar ridicate, există câteva soluţii pentru a minimiza costurile:
1. Folosiţi cât mai mult cardul la comercianţi. Pentru această operaţiune nu se percepe comision, indiferent dacă vă aflaţi în străinătate. Majoritatea magazinelor, restaurantelor şi chiar automatele de achiziţie bilete de transport permit plata c