Noi obstacole au apărut în calea conductei South Stream, scrie în ediţia sa de marţi ziarul economic rus Kommersant, care subliniază că Bulgaria este gata să renunţe la acest proiect, nemulţumită de rentabilitatea lui economică.
În primul rând, Sofia este nemulţumită de valoarea mică a taxelor de tranzitare a gazelor, în pofida promisiunii concernului rus de gaze Gazprom de a reduce preţul la livrările sale către Bulgaria cu 11%. Dacă părţile nu vor ajunge la un acord, Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România, deşi în acest caz costurile proiectului vor creşte, conform ziarului menţionat.
Ministrul economiei, energiei şi turismului din Bulgaria, Delyan Dobrev, a anunţat luni că Sofia nu va semna până la 15 noiembrie acordul privind construcţia South Stream, care ar urma să transporte gaze din Rusia în Europa prin Marea Neagră, ocolind Ucraina.
Acest termen a fost fixat pentru Gazprom de către preşedintele Vladimir Putin, care a anunţat zilele trecute că începerea construcţiei conductei ar urma să înceapă în luna decembrie anul acesta.
Bulgaria a respins deja două proiecte energetice majore cu Rusia - centrala nucleară de la Belene şi oleoductul Burgas-Alexandroupolis.
Referitor la South Stream, după cum a specificat ministrul bulgar, negocierile continuă, dar Bulgaria nu este gata să semneze acordul pentru că Rusia 'a avansat noi cereri faţă de modelul financiar al South Stream, înainte de a aplica discountul promis la livrările de gaze'.
Ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului a convenit cu directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, încă de la mijlocul lunii mai în ceea ce priveşte o posibilă reducere cu 11% la livrările de gaze ruseşti de la 1 aprilie 2012. În 2011, Bulgaria a plătit pentru gazele importate din Rusia circa 390 de dolari pe mia de metri cubi de gaze