Depozitele nerezidentilor in valuta au ajuns la un nivel record in primele patru luni din 2012, de 14,9 miliarde lei (3,39 miliarde euro), in urcare cu 32% fata de finalul anului trecut, cand se inregistra un volum de 11,3 miliarde lei (2,61 miliarde euro), potrivit datelor statistice publicate de Banca Nationala in raportul privind structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor.
Astfel, in perioada ianuarie-aprilie, strainii au depus in bancile locale 780 milioane euro, iar o buna parte din aceste fonduri ar putea proveni din economiile grecilor, care speriati de criza din tara natala si-au adus depozitele si in Romania.
Potrivit unei analize Reuters, locuitorii bogati din Grecia isi transfera economiile catre bancile din Luxemburg, Elvetia si tarile nordice, fiind ingrijorati ca o eventuala iesire a tarii din zona euro ar duce la o devalorizare a economiilor odata cu revenirea la drahma.
Intr-o singura zi din luna mai, populatia si companiile din Grecia au scos din depozite 700 milioane, insa situatia s-a mai calmat dupa ce liderii de la Atena au anuntat noi masuri de ajutorare a bancilor elene. In februarie, depozitele bancare au scazut cu 4,6 miliarde euro, in timp ce in martie acestea au crescut cu 1,4 miliarde euro.
Cu toate acestea, analistii spun ca mai degraba grecii si-au mutat unele depozite in Bulgaria, intrucat mediul de afaceri este mai “prietenos” decat in Romania.
“Probabil ca sunt cativa greci care si-au transferat depozitele in regiune, in special in Bulgaria, care a devenit o perla a Europei de Sud-Est. Grecul se duce mai degraba in Bulgaria pentru ca dispune de taxe mai mici, dar si de un mediu economic mai stabil. Cei care s-au razgandit au venit si in Romania”, a precizat Adrian Mitroi (foto), secretar general la CFA Romania.
Inclusiv ministrul de finante bulgar, Simeon Djankov, recunostea in