Miniştrii economiei din ţările G7 au discutat marti 5 iunie într-o teleconferinta, despre criza din zona euro si fragilitatea sistemului bancar. Teleconferinta, organizata de urgenta, a arata un nou elan de sprijin pentru Grecia dar si pentru Spania care refuza pentru moment un ajutor european.
Reuniunea G7 reuneste cele mai puternic industrializate tari ale lumii: Canada, Franţa Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite. O repozitionare a situatiei
Conferinta a fost si un prilej bun de a pune repozitiona din nou situatia, de data aceasta depasind frontierele UE. La inceputul conversatiei s-a crezut ca va fi o confruntare deschisa cu Germania care va fi somata sa faca mai mult pentru reolvarea crizei. A se intelege ca ea ar trebui sa dea voie Bancii Centrale Europene sa se implice in relansarea economica, ceea ce Berlin refuza cu incapatânare.
Dar repede atentia a fost mutata asupra Greciei si a Spaniei.
Germania a explicat ca Madrid trebuie sa accepte un nou ajutor european pentru sectorul bancar, cu toate ca pentru moment spaniolii se lasa greu.
Riscul de contagiune sperie insa marile economii care si-ar dori ca Spania sa-si calce pe orgoliu. Suma planului de salvare ar putea fi intre 60 si 200 de miliarde de euro, cifre neconfirmate pentru moment.
In acelasi timp la Madrid, ministrul de finante Cristobal Montoro explica ca tehnic vorbind, Spania nu poate fi eligibila pentru un plan de salvare din cauza taliei sale importante. Dar Madrid recunoaste ca pietele financiare i-au intors spatele, statul nu se poate imprumuta.
Grecia este prezenta in toate preocuparile de aceea ministrii de finante G7 s-au aratat gata sa coopereze pentru rezolvarea problemei acestei tari. Aceasi soldaritate a fost aratata si in cazul Spaniei.
Problema globala a bancilor europene a fost de fapt dezbatuta, unele au ne