Salariile actuale ale medicilor sunt cu mult sub pragul minim necesar, spun cei care lucrează în domeniu. Colegiul Medicilor solicită actualei guvernări să ia măsuri pentru ca salariile rezidenţilor să crească de cel puţin trei ori.
„Una dintre solicitările Adunării Generale a Colegiului Medicilor din 25 martie a făcut referire la salariul unui medic rezident. Pentru a apăra demnitatea profesiei medicale s-a solicitat ca venitul minim al unui rezident să fie de trei ori mai mare decât venitul mediu pe economie", a declarat, pentru „Adevărul", Vasile Astărăstoae, preşedinte la Colegiul Medicilor din România. El mai spune că acest lucru este de fapt o recomandare a Băncii Mondiale pentru România şi a fost preluată şi în Raportul Comisiei Prezidenţiale.
„Măririle trebuie să înceapă din acest an"
„Noi solicităm să se înceapă mărirea veniturilor chiar din acest an. Nu suntem absurzi. Înţelegem că nu se poate ca Guvernul să le facă pe toate, ci solicităm un grafic al acestor majorări, astfel încât într-un an şi jumătate să se ajungă la aceste venituri", a adăugat Astărăstoae.
Dacă autorităţile nu iau nicio măsură în acest sens, este posibil ca şi România să urmeze exemplul altor state (Germania, Cehia, Slovacia) în care medicii au decis să blocheze sistemul, spune Astărăstoae. „N-or să-şi dea demisia 43.000 de medici, câţi are ţara noastră în acest moment. Dar dacă noi construim această decizie în bloc suficient de bine, este de ajuns ca 7.000 de medici să-şi dea demisia ca sistemul să clacheze. Mai mult, dacă din cei 642 de medici anestezişti care lucrează în România îşi dau demisia 300, tot sistemul spitalicesc va fi blocat pe laturi chirurgicale şi terapie intensivă".
Consecinţele veniturilor mult scăzute din sistemul sanitar îşi fac deja simţită prezenţa. Statisticile arată că, din 2007 până în ianuarie 2010, exodul a ajuns la 11.200