Deoarece majoritatea oamenilor folosesc mâna dreaptă, stângacii sunt priviţi uneori ciudat. Unii oameni îşi folosesc ambele mâini în egală măsură sau fiecare pentru o anumită activitate. Scriu cu dreaptă, dar taie, decupează, mănâncă cu stânga. Pot folosi constant una dintre mâini, dar în anumite situaţii, cum ar fi precizia sau forţa, o folosesc pe cealaltă.
După vârsta de 1 an se poate observa mâna apreferata” de copil, deşi la această vârstă utilizează aproape în egală măsură ambele mâini. Este important să accepţi şi să-l încurajezi, să nu încerci să-l influenţezi, sau mai rău, să-l obligi să folosească cealaltă mână.
Mâna dominantă este influenţată de partea dominantă a cortexului - emisfera stângă sau emisfera dreaptă.
Deoarece cele două emisfere sunt organizate colateral, emisfera stângă corespunde părţii drepte a corpului. Ea prelucrează impulsurile primite de receptorii de pe partea dreaptă a corpului. Emisfera dreaptă corespunde părţii stângi.
Unii părinţi dreptaci trăiesc o stare de nemulţumire în momentul în care constată că tendinţa copilului lor este de a folosi mâna stângă, mai ales când este vorba despre scris. Încearcă prin „metode” personale să „corecteze” acest lucru. Ar trebui să se gândească la un singur aspect: cum ar fi ca cineva să-i oblige să folosească mâna stângă?
Forţarea unui copil să schimbe mâna dominantă poate avea efecte negative atât asupra intelectului cât şi asupra caracterului.
Se pot declanşa probleme de memorie, de concentrare, de citire şi exprimare verbală, gramaticală. Dintre problemele de vorbire ce se pot naşte cea mai evidentă este bâlbâiala. Problemele de dexteritate se observă în special în caligrafie şi în activităţile care cer fineţea şi îndemânarea mâinii.
Pe fond afectiv emoţional se pot declanşa probleme psihosomatice.
Există şi riscul dereglărilor de personalitate. Cop