Ciupercile de pădure continuă să facă victime în rândul sălăjenilor.
Cinci persoane au ajuns de Rusalii la Unitatea de Primire a Urgenţelor, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure şi s-au ales, astfel, cu intoxicaţie cu ciuperci. Potrivit informaţiilor primite de la biroul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, toţi sunt din mediul rural, iar cel mai tânăr pacient are doar un an şi şapte luni. Nu acesta a fost, însă, şi pacientul ajuns în starea cea mai gravă, ci un băiat de 13 ani din localitatea Bălan, în cazul căruia medicii zălăuani au luat decizia transferării lui la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.
Înainte de a le prepara, ciupercile trebuie fierte în mai multe ape
Medicul Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, recomandă ca, pentru evitarea unor astfel de probleme de sănătate, care în unele cazuri grave pot duce chiar la moarte, este bine să consumăm doar ciuperci de cultură, comercializate în unităţile autorizate. „Dacă, totuşi, se încumetă, să nu dea, sub nicio formă, copiilor, persoanelor cu afecţiuni digestive şi persoanelor vârstnice. De asemenea, înainte de a le prepara, ciupercile trebuie neapărat fierte în mai multe ape”, explică medicul. Dr.Marincaş mai spune că, dacă nu a respectat niciuna dintre aceste reguli, cel care a consumat ciuperci de pădure trebuie să se prezinte urgent la cea mai apropiată unitate medicală la primele simptome, care pot fi de greaţă, vărsături, diaree, tulburări de vedere.