Un oras multicultural, plin de artisti, cu locuri boeme si multe festivaluri. Asta se vrea a fi capitala Banatului, o urbe plina de viata, ce ravneste la titlul de Capitala culturala europeana. Timisoara se lauda cu multe evenimente culturale, unele importante, altele care vizeaza un public mai restrans, dar bine inchegat.
Avem festivaluri de film, de teatru, muzicale, dar am avut si alte festivaluri mult mai mari, pe care organizatorii au decis sa le mute in alte orase mai… deschise si cu un public dispus sa plateasca mai mult pentru cultura.
Poate cel mai bun exemplu este IRAF – International Romani Art Festival – unul dintre cele mai complexe evenimente de arta roma din lume, pe scena caruia urcau artisti de renume international si la care luau parte si spectatori de peste hotare. Primele patru editii s-au desfasurat la Timisoara, dar in 2011, autoritatile locale au dat cu piciorul festivalului de renume mondial, asa ca organizatorii au decis sa se mute la Cluj-Napoca. Adrian Voichitescu, cel care se ocupa de festival, povestea atunci ca Timisoara are mari probleme la acest capitol si ca autoritatile, institutiile si oamenii de afaceri din oras nu stiu sa rasplateasca cum se cuvine eforturile facute de organizatorii de festivaluri. ”Ne-am lovit de o serie de greutati. Am ajuns sa fiu finantat de americani si unguri, sprijinul de aici fiind unul mai mult la nivel declarativ. Reactia celor care ar fi trebuit sa ne ajute a fost alta decat ne-am fi asteptat. E o atitudine care trebuie sa se schimbe”, povestea Voichitescu.
„Din pacate, Timisoara nu mai este de mult timp fruncea. Evenimentele sunt foarte bune, dar publicul este acelasi. Cu toate ca te chinui sa cresti evenimentul, publicul e acelasi, nu mai creste”, completeaza organizatorul IRAF, care in aceasta perioada da startul festivalului in Bucuresti.
Cu ani buni in urma, timisoren