România va întâlni, astăzi, la Innsbruck, reprezentativa Austriei, într-un joc de pregătire, prilej de depănat amintiri. Istoria fotbalului nostru păstrează două poveşti prea puţin cunoscute. În perioada interbelică, naţionala noastră a fost pregătită, pentru scurt timp, şi de doi tehnicieni din Ţara Valsului. România va întâlni, astăzi, la Innsbruck, reprezentativa Austriei, într-un joc de pregătire, prilej de depănat amintiri. Istoria fotbalului nostru păstrează două poveşti prea puţin cunoscute. În perioada interbelică, naţionala noastră a fost pregătită, pentru scurt timp, şi de doi tehnicieni din Ţara Valsului.
Primul dintre ei a fost Josef Uridil. Idolul tribunelor în perioada în care a activat ca jucător la Rapid Viena şi, mai apoi, actor de film, Pepi Uridil a fost învestit în funcţia de selecţioner al României la 14 mai 1934. Austriacul a fost adus special pentru Cupa Mondială din acel an, la care tricolorii tocmai se calificaseră, după un 2-1 epuizant, la Bucureşti, cu Iugoslavia. “Odihnă, viaţă liniştită şi 30 de minute de cultură fizică pe zi, iată de ce are nevoie echipa voastră”, a decretat, la preluarea naţionalei, Uridil. Acesta a stat pe bancă doar la meciul cu Cehoslovacia de la CM 1934, pierdut de români cu 2-1. Apoi a plecat în ţara natală, pentru a se ocupa de afaceri, el deţinând propria marcă de bere, Uridil, şi un brand de zahăr, Kracheln!
La un an distanţă, şefi federaţiei noastre au apelat la serviciile lui Josep Wana, un alt tehnician din Ţara Valsului. Adus ca a cincea roată la căruţă, a funcţionat într-o Comisie de Selecţie din care mai făceau parte, printre alţii, Theodor Davila, Costel Rădulescu şi Alexandru Căpăţână, austriacul a stat pe bancă la meciurile din Cupa Balcanică, disputate în 1935, la Sofia (Bulgaria). Atunci, România a pierdut jocurile cu Iugoslavia, 0-2, şi cu Bulgaria, 0-4 şi a remizat, 2-2, cu Grecia, t