Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns marţi dimineaţă la Beijing pentru o vizită de trei zile ce vizează consolidarea relaţiilor între Rusia şi China, doi aliaţi-cheie atât pe plan economic cât şi politic, în special în problema siriană, relatează AFP.
Putin va fi primit în cursul după-amiezii de omologul său chinez Hu Jintao. Cei doi şefi de stat îşi vor coordona poziţiile cu privire la violenţele din Siria şi programul nuclear iranian.
Discuţiilor lor vor permite, de asemnea, consolidarea cooperării economice sino-ruse, deja importantă, în special în domeniul energetic.
Preşedintele rus va participa miercuri şi joi la summitul Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (OCS), care se vrea o contrapondere la influenţa americană în Asia Centrală.
El se va întâlni cu această ocazie cu omologul său iranian Mahmoud Ahmadinejad, în timp ce tensiunile privind programul nuclear al Teheranului rămân puternice. Putin va discuta, de asemenea, cu preşedintele afgan Hamid Karzai.
OCS reuneşte Rusia, China şi patru fost republici sovietice, respectiv Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan. Iranul face parte dintre cele patru ţări care au statut de observatori la OCS.
După refuzul său de a merge la jumătatea lui mai la un summit al G8, apoi la cel al NATO, în Statele Unite, decizia lui Putin de a participa la OCS dezvăluie un caracter simbolic.
Vladimir Putin a lăudat recent calitatea "fără precedent" a relaţiilor dintre China şi Rusia, prima fiind partener comercial al celei de-a doua.
Moscova şi Beijingul au protejat în mod constant în ultimele luni regimul sirian blocând iniţiativele Consiliului de Securitate al ONU împotriva Damascului.
Pe plan economic, cooperarea între cele două puteri se dezvoltă mai întâi în domeniul hidrocarburilor: Rusia este primul producător mondial de petrol şi China este primul consumato