Moscova, care a fost pînă acum, împreună cu China, principalul aliat al regimului de la Damasc, şi-a schimbat, sub presiune internaţională, poziţia faţă de preşedintele Bachar Al-Assad. Menţinerea acestuia la putere nu mai este considerată de Moscova ca o condiţie prealabilă a găsirii unei soluţii politice.
Ceea ce pare a fi o nuanţă ar putea deveni o modificare de poziţie politică extrem de importantă. Confirmarea vine de la vice-ministrul rus al afacerilor externe, Guennadi Gatilov, care a spus, citez dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse: “Noi nu am spus şi nu am pus niciodată ca o condiţie menţinerea la putere a preşedintelui Assad la încheierea procesului politic”.
Mai multe scenarii se profilează la orizont în virtutea acestui viraj al Moscovei. S-ar putea ca şi China să fie de acord că pacea socială nu poate fi restabilită în Siria atîta vreme cît Bachar Al-Assad, devenit un simbol al reprimărilor barbare, rămîne la putere.
Mai rămîne de convins interesatul să promită, de exemplu, că va pleca de bună voie sau în mod democratic de la putere imediat ce toată lumea depune armele. Mai rămîne însă ca şi opoziţia siriană să creadă în acest scenariu, că plecarea de la putere a unora dintre membrii clanului Assa dar putea calma lucrurile, fără o schimbare de regim însă.
Pentru a rezuma, putem spune că Moscova continuă să sprijine regimul de la Damasc dar nu şi omul care îl reprezintă şi care are pe conştiinţă 13 400 de morţi. Se vor mulţumi oare occidentalii cu această propunere de plan B? Joi şi vineri, noua poziţie a Moscovei va fi cu siguranţă analizată la Istanbul, unde reprezentanţi din 30 de ţări se reunesc, la nivel de miniştri de externe, în cadrul unui Forum pe tema anti-terorismului.
Forumul va fi coprezidat de şefa diplomaţiei americane, doamna Hillary Clinton, şi va avea în centrul discuţiilor situaţia din Siria dar şi