200 de case au fost înghiţite de pământ în doar câteva ore. Oamenii au apucat doar să-şi ia copiii în braţe şi să fugă. În jurul lor auzeau doar zgomotul pereţilor care se dislocau. Au ştiut doar că trebuie să caute un adăpost. Toţi au crezut că este cutremur şi au ieşit în stradă. Este tabloul descris, în doar câteva cuvinte, al dezastrului produs de o alunecare de teren devastatoare. Se întâmpla în 8 mai 2006, noaptea, în satul Seciuri din judeţul Gorj.
Lumina zilei le-a arătat sătenilor proporţiile tragediei pe care nici nu o bănuiseră. Atunci nu au putut decât să-şi salveze propriile vieţi. Când şi-au dat seama că munca lor de-o viaţă este înghiţită de pământ şi că satul lor este invadat de echipele de intervenţie căutând sub ruine victime, şi-au dat seama că Dumnezeu nu şi-a întors faţa de la ei. Scăpaseră toţi cu viaţă, dar pierduseră toată agoniseala.
Nici acum nu se ştie care este cauza care a dus la acest dezastru, însă doar cu un an înaintea nenorocirii o firmă de prospecţiunile seismice făcuse lucrări pentru depistarea petrolului în zonă. Şi nu doar în Seciuri firma franceză a produs dislocările de teren. Tot traseul pe care au căutat petrol a fost afectat de alunecările de teren.
Chiar dacă nu apare, oficial, într-un raport ca şi cauză care a determinat dezastrul din Gorj, localnicii din satul Seciurile, comuna Roşia de Amaradia, nu au putut să nu facă legătura între lucrările pentru depistarea zăcămintelor făcute de o firmă franceză în cooperare cu SC Prospecţiuni SA Bucureşti şi alunecarea de teren devastatoare.
Cu doar un an înainte ca cele 200 de imobile să fie înghiţite de pământ după alunecare de teren masivă, firma a făcut prospecţiuni seismice în zonă pentru a da de urma petrolului. Au făcut lucrări nu doar în satul Seciurile, ci şi în celelalte localităţi vecine, Roşia de Amaradia şi Bustuchini, iar deplasări de teren au